Matley Lane, Tameside, Manchester

Tameside

The project seeks to promote the Matley Lane site as a sustainable location for new residential development. The site provides an opportunity to extend the existing residential community – to develop 76 homes along with significant public open space and new green infrastructure. An appropriate ecologically-driven planting approach will help to deliver a robust structure to the site, creating a soft transition into town within the urban fringe area.The site layout will help capture the expansive views out towards the Pennines and create a distinctive place to live.

Undertake a preliminary assessment of the site’s visibility, character, context, and any other notable key constraints to development.to undertake a preliminary assessment of the site’s visibility, character, context, and any other notable key constraints to development. Undertake a preliminary Landscape and Visual Appraisal to form a chapter within the Vision Document Draw up an illustrative masterplan for the site outlining the broad distribution of development, anticipated access and site circulation, and landscape strategy. Produce a Vision Document for the site. This included a broad (high level) baseline assessment of the site and its immediate surrounds, a constraints and opportunities plan and a development framework plan.

Look who's involved

“The site visit for this project was a challenge in the pooring rain but nevertheless was an exciting moment! One could clearly see the potential the site had: to deliver a new residential community, the preservation of important local landscape features such as the adjacent ancient woodland and associated recreational potential.”

Cookies

This website uses cookies. You can read more information about why we do this, and what they are used for here.

Accept Decline